Tuesday, 25 June 2024

Tips

Werk & School

12 tips om beter te leren

30 september 2022

Hoe kun je nu het beste leren? Wij hebben 12 tips voor je.

1. Wees uitgerust

Het is belangrijk dat je voldoende slaap hebt gehad voordat je gaat leren zodat je uitgerust bent en informatie opslaat.

2. Zorg voor actieve hersenen 

Als je gaat sporten voordat je gaat leren zijn je hersenen actief en kan je beter leren. Sporten zorgt er ook voor dat je je hoofd leegmaakt van gedachten. 

3. Maak een planning

Als je een planning maakt en schematisch weergeeft wat je allemaal moet leren creëer je overzicht. Het kan rustgevend werken als je alles duidelijk hebt opgeschreven en weet wat je nog moet doen.

4. Zorg voor een rustige en opgeruimde studeerplek

Zorg ervoor dat je studeerplek opgeruimd is en een rustige uitstraling heeft. Veel felle kleuren en posters kunnen voor afleiding zorgen. 

5. Vermijd afleidingen

Zet je telefoon op stil en zorg ervoor dat je niet gestoord kunt worden tijdens het leren. 

6. Neem genoeg pauzes

Je kunt beter steeds een half uur leren en daarna pauze nemen dan drie uur achter elkaar leren. Doe in je pauze iets wat je echt leuk vindt en waar je van ‘oplaadt’. Zo kan je na je pauze weer verder met leren.

7. Herhalen herhalen herhalen

Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord, maar herhalen is erg belangrijk met leren. Veel dingen kan je niet na één keer lezen weten.

8. Afwisselen van je leermethode

Om het leren een beetje leuk en interessant te houden kan je je leermethodes afwisselen. Je begint bijvoorbeeld met lezen, daarna ga je een video kijken en later schrijf je een samenvatting.

9. Leerstof opschrijven

Als je dingen opschrijft, onthoud je ze beter. Schrijven is ook beter dan typen. Daarom is het handig om een samenvatting te maken die je zelf schrijft. 

1o. Leerstof visueel maken

Als je je leerstof visueel maakt in bijvoorbeeld een mindmap onthoud je het ook beter. 

11. Uitleggen aan anderen

Het uitleggen van je leerstof aan anderen zorgt ervoor dat je de informatie in je eigen woorden verteldt en samenvat. Als je iets niet meer weet, weet je op deze manier ook meteen wat je nog beter moet leren. 

12. Beloning na leren

Heb je geen motivatie om te leren? Geef jezelf een beloning als je klaar bent met leren. Dit kan natuurlijk van alles zijn. Geef jezelf bijvoorbeeld een chocoladereep cadeau of ga een aflevering van je favoriete serie kijken. Kies iets wat jij leuk vindt.

 

Heel veel succes met leren!

#leren #lerenteleren #beterleren #tipsomteleren #tipsombeterteleren