Tips
Werk & School
12 tips om beter te leren
30 september 2022
Thursday, 19 September 2024
Diversen
30 september 2022
Als je achttien wordt veranderen er een aantal dingen voor je. Misschien vind je het niet helemaal duidelijk wat er allemaal verandert en wat je moet regelen voordat je achttien wordt. Daarom hebben we wat dingen op een rijtje gezet voor je. In dit artikel kun je lezen wat je moet regelen voordat je achttien wordt en welke rechten en plichten je krijgt als je achttien bent geworden.
Rechten en plichten
Vanaf je achttiende mag je veel dingen die je eerst niet mocht. Je mag bijvoorbeeld stemmen en je verkiesbaar stellen, alleen de weg op als je je rijbewijs hebt, een huis kopen of huren, je eigen bedrijf beginnen en een lening aangaan. Maar ook gokken en alcohol kopen en drinken mag je vanaf je achttiende. Verder mag je langer werken en ‘s nachts werken.
Zaken waarbij je vóór je achttiende toestemming of een handtekening van je ouders nodig had, zoals trouwen, een bankrekening openen en je inschrijven op een school, mag je nu ook zelfstandig. Je mag ook je keuze vastleggen over orgaandonatie.
Je moet een DigiD aanvragen. Dit doe je via digid.nl. Met je DigiD kan je je online-zaken met de overheid regelen. Je heb het ook nodig om je keuze in het Donorregister vast te leggen en om een studiefinanciering aan te vragen.
Financieel gebied
Je moet er rekening mee houden dat je vanaf je achttiende ook op financieel gebied veel zaken moet regelen, die eerst door je ouders werden geregeld. Je moet bijvoorbeeld je eigen zorgverzekering aanvragen en betalen. Eerder was je gratis meeverzekerd in de zorgverzekering van één van je ouders. Vanaf de maand na je achttiende verjaardag moet er premie worden betaald. Of door jezelf, of als het zo is afgesproken, door je ouders.
Als je een zorgverzekering gaat kiezen is het belangrijk om niet meteen te kiezen voor de goedkoopste. Het is belangrijk om goed na te denken over wat je denkt nodig te hebben bij het kiezen van een zorgverzekering. Denk je fysiotherapie nodig te hebben of denk je dat je extra tandartskosten gaat hebben, zorg dan dat je dit meeneemt bij je keuze voor je zorgverzekering. Dit kan je veel kosten besparen. Heb je geen idee waar je de beste zorgverzekering kan vinden? Kijk dan op een website als Independer. Hier kun je verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken.
Veel achttienjarigen moeten ook zelf hun studiekosten betalen en vaak komen daar ook kosten voor het openbaar vervoer bij. Je moet dus rekening houden met meer kosten dan voorheen. Maak je niet te druk, je kan ook geld krijgen van de overheid. Zoals we al noemden zou je een studiefinanciering aan kunnen vragen. Volg je een voltijdopleiding, dan kan je ook een studentenreisproduct aanvragen.
Als je al een hbo- of universitaire opleiding volgt vóór je achttiende dan heb je al recht op een studiefinanciering en een studentenreisproduct. Doe je een mbo-studie vóór je achttiende, dan kun je al gratis of met korting reis door middel van het studentenreisproduct. Een studiefinanciering kun je dan pas krijgen vanaf het eerste kwartaal na je achttiende verjaardag. Zit je nog op het voortgezet onderwijs? Dan kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen. Dit gaat het kwartaal na je achttiende verjaardag in.
Bij DUO.nl kan je regelen waar jij recht op hebt. Je kunt ook zorgtoeslag, huursubsidie en een uitkering aanvragen (als je daar recht op hebt), en alimentatie kan nu op je eigen rekening gestort worden. Ook kun je bij de belastingdienst geld terugvragen als je een (bij)baan of vakantiebaan hebt gehad.
Veranderingen voor je ouders
Als je achttien wordt hebben je ouders veel minder over je te zeggen. Eerst moest je toestemming hebben van je ouders om bijvoorbeeld een bankrekening te openen of om te trouwen, maar nu mag je dit zelf beslissen en regelen. Je ouders zijn niet meer aansprakelijk voor eventuele schade of schulden die je maakt. Je ouders zijn wel tot je eenentwintigste financieel verantwoordelijk voor je. Dit betekent dat als het gaat om je kosten voor levensonderhoud en voor je opleiding, je ouders je financieel moeten ondersteunen.
Zijn je ouders gescheiden, dan moet er tot je eenentwintigste nog steeds kinderalimentatie worden betaald. Het enige verschil is dat vanaf je achttiende het geld direct naar jou gaat. Vanaf je achttiende hebben je ouders geen recht meer op kinderbijslag en kindgebonden budget.
Tip
Het is slim om je vanaf het moment dat je achttien bent je bij één of meerdere woningcorporaties in te schrijven. Dit zorgt ervoor dat je meer kans hebt om een woning te krijgen. Er wordt namelijk vaak gekeken naar de duur dat je ingeschreven staat als je je voor een woning aanmeldt. Inschrijven kost meestal een paar tientjes per jaar, maar het is wel fijn om al ingeschreven te staan als je na een paar jaar een woning zoekt.
Veel 17-jarigen weten niet wat ze te wachten staat op het gebied van het regelen van hun financiële zaken en zien er tegenop om alles te regelen. Toch zeggen veel 18-jarigen dat het ze meeviel om hun financiële zaken te regelen. Heel veel succes als jij nog wat moet regelen en alvast een fijne achttiende verjaardag! 🙂