Sunday, 26 May 2024

Gezondheid

Tips

Werk & School

Rugpijn bij een kantoorbaan. Hoe voorkom je dat?

06 januari 2023

Rugklachten komen vaak voor bij mensen die een zittend beroep hebben. Tegenwoordig werken ook steeds meer mensen thuis waar ze niet altijd de juiste werkplek hebben. Hoe voorkom je rugklachten bij (thuis)werken?

Rugklachten kunnen een aantal oorzaken hebben. Een slechte houding, te lang zitten en een slechte werkplek kunnen redenen zijn waardoor je rugpijn krijgt. Je rugklachten zouden kunnen verminderen door yoga- of meditatie-oefeningen te doen of door bijvoorbeeld een chiropractor of fysiotherapeut te bezoeken. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Wij hebben een paar tips die je kunnen helpen minder last te krijgen van je rug tijdens je (thuis)werk.

1. Houd rekening met je zithouding. Zorg ervoor dat je rug recht is en je voeten rusten op de grond. Probeer ook je schouders, nek en hoofd recht te houden.

2. Investeer in een goede bureaustoel met goede ondersteuning. Een andere optie is om een speciaal ontwikkeld stoelzitje te kopen. Dit helpt je bij het aannemen van een goede houding en je kan het in elke stoel leggen. Bij Backjoy kan je zo’n stoelzitje kopen. Backjoy is een zitje dat zorgt dat de rug in de juiste S-curve komt en zo de lichaamshouding corrigeert. Vooral met thuiswerken wordt de Backjoy veel gebruikt.

Backjoy

3. Gebruik een laptopstandaard als je vaak op laptop werkt. Zo voorkom je dat je je nek buigt om naar het scherm te kijken.

4. Zorg voor regelmatige pauzes waarin je actief bent. Ga bijvoorbeeld wandelen of doe wat lichte oefeningen.

 

Hoe kan een goede bureaustoel of stoelzitje je klachten verminderen?

Een juiste bureaustoel of stoelzitje is cruciaal bij het verlichten van rugklachten, omdat het je lichaam in een comfortabele en goede positie houdt tijdens het werken. Dit betekent dat je rugspieren correct worden ondersteund, waardoor er minder druk op je rug en nek wordt uitgeoefend. Bovendien hebben veel bureaustoelen ook verstelbare armleuningen, zodat je je armen en schouders in een comfortabele positie kunt houden. Je kan een bureaustoel vaak ook in hoogte veranderen, waardoor je niet de hele tijd naar boven of naar beneden hoeft te kijken en dus minder last van je nek zal krijgen.

 

Disclaimer: de Blogkrant bezit geen rechten van de afbeeldingen in deze blog. De afbeeldingen in deze blog zijn afkomstig van Backjoy.

#kantoorbaan #thuiswerken #rugklachten #rugpijn #klachten #nekpijn #lichamelijkeklachten #zithouding #backjoy